Der er behov for sådanne tiltag

Købmanden i Pilersuisoq i Tasiusaq, Mariane S. Heilmann, ved siden af de returnerede dunke.
Polaroils returpantsystem er så stor en succes, at man sidste måned fik flere dunke retur, end man solgte. Dette skyldes, at man har samlet på plastikdunkene i naturen. Og vi har brug for sådanne initiativer, menes der.
Mariane S. Heilmann er købmand i Tasiusaq ved Nanortalik. Hun har, siden returpantsystemet blev oprettet tilbage i november, modtaget 109 tomme Texaco dunke i Pilersuisoq butikken.
- Vi oplever, at der komme flere dunke retur, nu hvor sneen er smeltet. jeg siger et stort tak til alle dem, der kommer forbi og afleverer, da de jo er med til at holde naturen endnu renere. Vi har også lagt mærke til, at området ved pontobroen er blevet renere, hvor der før har været meget mere affald, siger Mariane.
Købmanden i Pilersuisoq i Tasiusaq, Mariane S. Heilmann, ved siden af de returnerede dunke.
Et andet sted mod nord, nemlig i Qeqertaq ved Ilulissat, er der også godt i gang med afleveringen af de tomme dunke. Pilersuisoq i Qeqertaq har siden opstarten modtaget 278 dunke.
- Folk har vænnet sig til systemet og returnerer nu som aldrig før. Tiltaget er meget godt, da disse plastikdunke nu ikke ses mere i naturen, fortæller købmanden i Qeqertaq, Edvard Frederiksen.
Afleverede dunke i Pilersuisoq Qeqertaq.
Andre steder roser man også tiltaget. Fiskerne er glade for systemet
Moses Lange er fisker i Qeqertaq ved Ilulissat, og han mener, at tiltaget kun har fordele.
- Med tanke på at vi skal passe godt på naturen, så er tiltaget en fremragende ide. Jeg har lagt mærke til, at flere fiskere samler dunke op, og når vi er ude i naturen, har jeg set folk samle disse dunke, hvor man før i tiden nok ikke ville have ænset dem. Dette tiltag, som vi kan videreføre til næste generation, har kun fordele med sig, siger Moses Lange.
Moses Lange er fisker i Qeqertaq.
En anden fisker, Erneeraq Jessen fra Napasoq, er også enig:
- Tiltaget er meget værd at støtte, jeg bruger også selv Texaco dunkene. Returpantsystemet er en rigtig god ide og er også gavnlig for naturen, siger Erneraaq og tilføjer også, at man før i tiden ellers har haft mere affald ved vandet tidligere.
Erneeraq Jessen, fisker fra Napasoq.
Tiltaget er med til at ændre på tingene
Medlem af Inatsisartut og formand for Udvalget for Anlæg og Miljø i Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq, kommer også med rosende ord.
- KNI har jo med al tydelighed vist med deres pant på plastikbeholdere, at en så stor en aktør i den grønlandske detailhandel kan gøre en kæmpe forskel i bekæmpelsen af plastikaffald. Ordningen er en stor gevinst for det grønlandske hav- og land miljø. Vi lever i det dejlige land, som vi med stolthed kalder Grønland, og det skal forblive dejligt og grønt, siger Justus Hansen.
Justus Hansen er medlem af Inatsisartut for Demokraterne.
Plastikaffald skal ikke være i naturen
Biolog ved Grønlands Naturinstitut, Josephine Nymand, er også glad for KNI’s tiltag.
- Initiativet er meget flot, og nu, hvor man konstaterer flere returnerede dunke end solgte, viser det sig også, at man samler de tomme dunke ind i naturen. Vi har brug for sådanne tiltag, siger Josephine og kommer ind på, hvor skadeligt det er at smide plastikaffald i naturen:
- Der er meget plastikaffald i den grønlandske natur og man kan også se dem i havoverfladen. Der er flere og flere undersøgelser, der viser, hvordan plastik bliver nedbrudt i naturen og optages i fødekæde til skade for både dyr og mennesker. Den bedste måde at undgå plastik i naturen er ved at smide det i skraldespanden i stedet for i naturen. Men når det først er i naturen, er der kun en ting at gøre, nemlig at samle det ind. Det initiativ, der er sat i gang, viser, at det godt kan lade sig gøre. Der er opsamlet mange plastikdunke, som nu ender hvor de hører til, og ikke i maven på en sæl, forklarer Josephine.
Josephine Nymand er biolog i Naturinstituttet og er afdelingschef for Miljø og Råstoffer.
Polaroils tiltag er også meget fornuftigt ifølge en elev.
- Jeg synes tiltaget er meget flot, da det er med til at holde naturen ren. Jeg håber, at man holder op med at smide affald i naturen, siger Ajaaja Silasen, der er elev i GUX Sisimiut og blandt andet har natur og miljø som fag.
Ajaaja Silasen håber, at folk holder op med at smide affald i naturen.
Siden november er der i alt modtaget 16.128 tomme dunke og solgt 14.992 dunke.
Der er 72 butikker, der har modtaget dunke siden ordningens start.
KNI har også andre initiativer for at holde vores natur ren, som for eksempel opsamling af affald, hvor KNI’s medarbejdere rundt på kysten samler affald ind.