Polaroil leverer HFO til en trawler

Onsdag d. 28. november 2018 leverer Polaroil for første gang HFO til en kunde fra land. Det skete, da Polaroil bunkrede en trawler i Nuuk.

Folk især i Nuuk og Sisimiut har nok i den seneste tid lagt mærke til meget lange tank trailere i Polaroil´s blå farve med meget synligt logo på siderne.

Polaroil har anskaffet 4 af disse tanktrailere. 2 hver til Nuuk og Sisimiut, hvorfra der i fremtiden vil være muligt for skibe og trawlere at bunkre tung olie (HFO) fra land, i stedet for som hidtil til havs, hvor Oratank kommer ud til trawlerne.

I 2010 begyndte Polaroil at levere tung olie, især til grønlandske rejetrawlere. For at løfte en sådan opgave, skulle Oratank ombygges og monteres en blender ombord, således skibet kunne levere forskellige tung olie. HFO kan fås i IFO 380, 180 og 30, og det sker ved, at 380 tilføres med almindelig gasolie. Blending er således en form for fortynding af den meget tunge olie IFO 380.

Tung olie er billigere sammenlignet med almindelig gasolie, hvorfor den efterspørges af de store skibe og også af en del af de største grønlandske trawlere.

Hvorfor vil Polaroil hellere levere tung olie fra land i stedet for til havs?

For det første er det af hensyn til miljø, hvor levering fra land alt andet lige vil være mere sikkert end at bunkre skibe til havs.

For det andet, og det er nok det primære grund for Polaroil at gøre det her, skyldes det, at det er ret kostbart at operere med to kysttankskibe på hel års basis. Så ved at ændre charterperioden af Oratank fra helårligt til kun 3-4 måneder om året (som det faktisk var tilfældet før 2010) kunne man sænke Polaroil´s charteromkostninger markant.

Det er således grundlaget for, at både ombygninger af store olietanke og anskaffelse af hele 4 tanktrailere og 2 blender udstyr i Nuuk og Sisimiut kan lade sig gøre, rent økonomisk.

Polaroil_HFO-2.jpg

Polaroil_HFO-3.jpg

Tung olie skal holdes varmt, for eller bliver det for stift og umedgørlig i lave temperaturer. Det er derfor, at 2 store tanke hhv. i Nuuk og Sisimiut er blevet isoleret, fået nye bunde, ilagt varmeelementer og opstillet blender udstyr på tankanlægget. Selv de 4 tanktrailere er isolerede så olien kan holds varm nok i op til et døgn.

Polaroil_HFO-4.jpg

Hver tanktrailer kan indeholde 37 m3. Så når denne trawler skal have 200 m3 tung olie i dag, skal de to tanktrailere i Nuuk køre i pendulfart med 2 x 3 laster.

Medarbejdere fra Polaroil´s tankanlæg i Nuuk og Sisimiut har været i Danmark for at blive oplært i brugen af blenderne hos leverandøren.

Ligeledes er leverandøren af blender udstyret kommet til Nuuk og Sisimiut og oplært medarbejderne på tankanlæggene.

Der har også været professionelle chauffører til at undervise i kørsel og betjening af tanktrailer.

KNI A/S • J.M. Jensenip Aqq. 2 • 3911 Sisimiut
T +299 86 24 44 • E info@kni.gl