Købmand og fanger

Otto Umerineq i Pilersuisoq i Kuummiut.

 

Otto Umerineq er købmand i Kuummiut, men præsenterer sig selv gerne som købmand og fanger.

Otto har, ligesom mange andre købmænd, arbejdet i KNI i mange år, og kom ind i butikkens verden – dengang KGH - som 20-årig. Først som butiksassistent.

- Dengang spurgte butikslederen mig flere gange, om jeg ikke ville prøve at arbejde i butikken. Til sidst fik jeg lyst til at prøve det og sagde ja, men regnede aldrig med altid at arbejde i butik eller som købmand, for den sags skyld, fortæller Otto.

Otto er nemlig opdraget til at blive fanger.

- Siden jeg kan huske, har jeg altid været med min far på fangst. Med båd om sommeren og med hundeslæde om vinteren. Så jeg har dengang aldrig været i tvivl om, hvilken vej jeg skal gå, siger Otto.

 Men Ottos vej skulle altså være anderledes. I år er det 24 år siden, han blev købmand.

Otto er 58 år, har en kone og de har fem voksne børn sammen. Han har også seks børnebørn.

 Otto er vores købmand i Kuummiut. Kuummiut har i dag 248 indbyggere, hvor man gennem de seneste år har oplevet faldende befolkningstal.

Vi vender lige tilbage til Ottos tid som butiksassistent.

Ottos første opgaver har været vareopfyldning og lignede, og da han har vænnet sig til arbejdet, lærte han at bruge kasseapparatet. På et tidspunkt blev han også bedt om at hjælpe til på kontoret.

- Jeg husker 1980’erne som de år, hvor jeg udviklede mig rigtig meget. Da jeg startede i sin tid, vidste jeg absolut intet om butikslivet, fortæller Otto.

Otto har, under KGH, været med på diverse kurser, og har også, under overgangen til KNI, deltaget i købmandskurser og regnskabsføringskurser.

 

otto-umerineq-630px-02.jpg
Nogle medarbejdere i Pilersuisoq i Kuummiut.

Det nye købmandsliv

Otto skal starte med købmandsuddannelsen, der starter op igen lige om lidt, nærmere betegnet i marts. Han er meget spændt.

- Det er første gang, jeg skal i gang med en uddannelse, og jeg glæder mig meget. Selv om butikken kører godt her i Kuummiut, ser jeg frem til at få nye redskaber og udvikle mig som person, til gavn for mit videre arbejde. Jeg arbejder jo ikke kun som købmand. Jeg varetager også landingsbanen, opgaverne indenfor banken, tankanlægget og havnen, siger Otto.

Udover de forskellige ansvarsområder, sørger Otto også for posten. Så Otto er udover at være købmand, også drivkraften for mange andre områder, der skal køre i bygden.

Ottos overgang som købmand har ikke været let.

- Da jeg i 1996 startede som købmand, kan jeg ærligt sige, at jeg ikke fattede meget det første år. Min viden lå på et meget lille sted, og efter et år blev jeg oplyst om, at man ville finde en anden købmand. Men chefens rådgiver har så rådgivet om lige at se tiden an først, da der kun er gået et år. Da jeg så fik en chance til, besluttede jeg at der simpelthen skulle andre boller på suppen. Jeg har altid været en indadvendt fyr, men dette skulle ændres, hvis jeg skal arbejde som købmand. Fra da af begyndte jeg at styre med hård hånd, og tingene blev bedre. Vi har altid fortjeneste i butikken, selv om vi bliver færre her i Kuummiut, fortæller en stolt Otto og tilføjer, at han sammen med de ni øvrige medarbejdere (eleven inklusiv) har et rigtig godt samarbejde, og at han også rejser rundt til Sermiligaaq, Tiilerilaaq og Kulusuk for at hjælpe til.

Otto vil samtidig også kalde sig selv fanger. Han bruger sin fritid til fangst, og udover at have fanget massevis af sæl, har han også fanget syv isbjørne.

- og 39 narhval, slutter han.

 

KNI A/S • J.M. Jensenip Aqq. 2 • 3911 Sisimiut
T +299 86 24 44 • E info@kni.gl