Svar vedr. Josef Motzfeldts indlæg i AG d. 22 april 2015 om Pilersuisoq’s bygdebutikker

Af/ Kædedirektør Finn Fabricius, Pilersuisoq

Kære Josef Motzfeldt

Jeg har med interesse læst dit indlæg vedr. Pilersuisoq’s sortiment på forskellige varegrupper i bygdebutikkerne.

Jeg er meget glad for, at du i starten af dit indlæg roser vores unge købmand Asa Egede, for at være både flink og foretagsom, og at du skriver at butikken er fyldt med varer. Vi arbejder i Pilersuisoq meget med at udvikle vores købmænd til netop at yde en så go’ kundeservice som muligt og til at have en pæn og salgsklar butik.

Vedr. de kølevarer som du efterspørger – Ymer og Cultura – så har Ymer en forholdvis kort holdbarhed, og det har grundet RAL/RAB´s omlægning af fartplaner i 1. kvartal af 2015, været næsten umuligt at få frem til bygden før udløbsdato. Vi har derfor valgt ikke have have dem i bygdens sortiment i den periode. Der har dog i perioden været leveret ymer til bygden fra butikken i Narsaq – men dette i begrænsede mængder. Cultura har endnu kortere holdbarhed og vil derfor være datoudløbet før skibsankomst. Denne er derfor ikke i bygdens sortiment.

For at have yoghurt, pålægsprodukter ovs. i sortimentet i de små butikker, nedfryses disse, og de får dermed en længere holdbarhed.

Det er nøjagtig den samme yoghurt, der leveres i frost som den der kan købes på køl i byerne, og den er dermed ikke tilsat ekstra sukker eller andet.

Sortiment

I sortimentet for Igaliku findes der mulighed for 4 varianter vaskepulver og 3 varianter af skyllemiddel. Heriblandt  “Neutral” der er parfumefri. Igaliku skal i henhold til Selvstyre aftalen have minimum 2 varianter af vaskepulver og 2 varianter af skyllemiddel. Vi tager selvfølgelig hensyn til miljø og velfærd i vores sortiment, men sortimentet er lavet ud fra “almindelig butikssortiment” hvad der også kendes andre steder fra og som overholder lovgivningen. Det er så op til den enkelte kunde at vurdere, hvad de vil købe eller fravælge – vi giver dem mulighederne.

I kiks og kage sortimentet er der visse varianter vi ikke kan have i sortimentet grundet kort holdbarhed. Vi er derfor altid på jagt efter varer med forlænget levetid, og det gælder også på kage sortimentet. Jeg vil bestemt ikke mene, at nogen af vores varer er af tvivlsom kvalitet. Alle vores varer overholder gældende lovgivning, og dette gælder selvfølgelig også for kiks og kager. At der er kvalitetsforskel på fabriksproducerede kager og hjemmebag vil jeg ikke betvivle.

Vedr. spiritus i 1/1 flasker vil jeg give dig ret i, at sortimentet er for stort. Vi vil i den nærmeste fremtid kigge på en reducering af dette sortiment.

Sortimentet i bygdebutikkerne er generelt sammensat ud fra salg og stort set således ud fra den brede befolknings ønske om udvalg. Vi er dog på især frugt&grønt og kølevarer begrænset pga. holdbarhed.

Butiksråd

Vi er klar over, at vi med det bygdesortiment der er sammesat, ikke kan gøre alle tilfredse, men set ud fra et forretningsmæssigt synspunkt, den plads der er til rådighed i butikken, samt ud fra den aftale vi har med selvstyret, hvor antal varer og hvilke varer er specificeret efter den enkelte bygds størrelse, mener jeg, at bygdernes sortiment er sammensat således, at vi gør flest kunder tilfredse.

Vi er meget lydøre over for hvad vores kunder ønsker. Derfor er alle meget velkomne til at komme med deres ønsker til købmanden eller til Servicecenteret i Sisimiut. Desuden er der i næsten alle bygder sammensat et butiksråd, der skal hjælpe, råde og bistå købmanden. Vi vil i den nærmeste fremtid tage initiativ til at der også oprettes et butiksråd i Igaliku.

Jeg håber at jeg med ovenstående har belyst og svaret på de problematikker, som du har beskrevet i dit indlæg og som vedrører Pilersuisoq. Hvis du fortsat mangler svar på nogen spørgsmål eller har ønsker/kommentarer er du meget velkommen til at ringe til mig.

Med venlig hilsen

Finn Fabricius

KNI A/S • J.M. Jensenip Aqq. 2 • 3911 Sisimiut
T +299 86 24 44 • E info@kni.gl