Grønlandsk Marmelade

Foto: Sarah Woodall

Sidste år indgik Neqi A/S i et samarbejde med Innovation South Greenland om at få plukket bær i to bygder. Neqi har produceret marmelade af bærrene og vil sætte dem til salg i udvalgte butikker.

Bygdeboere kunne plukke bær, sortebær og blåbær (mosebøllebær) og indlevere det hos den lokale Pilersuisoq. Bærrene blev frosset ned i Pilersuisoq i de to bygder, Narsarmijit og Alluitsup Paa, og siden sendt til Neqi A/S i Narsaq.
Sammen med veterinærmyndigheder har Neqi så lavet en plan og egenkontrolprogram for produktion af marmelade. Der må ikke produceres kød og bær på samme tid, for at undgå krydskontaminering. Så det har været nødvendigt at afvente en pause i produktionsplanen for slagteriet.
Så da slagteriet lukkede ned for 14 dages sommerferie og planlagt vedligehold i juli måned, var muligheden der endelig for at producere marmelade.

Neqis slagterelever fik denne opgave. Selve kogningen gik fint og nemt, de manglede dog udstyr til påfyldning af glassene, men med lidt omhyggelighed fik de også løst dette.
Nu har Neqi så fået etiketter klargjort sammen med KNI Marketing, og vil sætte marmeladerne til salg i udvalgte butikker for at teste om markedet kan bære at Neqi fortsætter dette fremover som en permanent produktion.

neqi-marmelade-02.jpg

Det har været spændende og lærerigt for Neqi A/S at medvirke til dette projekt, hvor man arbejder med en råvare, som vi måske kender fra hjemmet, men ikke i så stor en skala som dette var – og samtidig at Neqi i samarbejde med ISG (Innovation South Greenland) kan være med til at teste om der er mulighed for at skabe arbejdspladser i Sydgrønland på denne måde.

neqi-marmelade-04.jpg

Marmeladen bliver sat til salg i Brugseni og Pisiffik i de større byer, Sumik II (Kiosk) i Narsaq og Duty-Free i Kangerlussuaq i løbet af oktober.
Om et par måneder vil Neqi så sammen med Pisiffik og Brugseni evaluere på hvordan salget er gået. Herefter vil Neqi A/S samle en rapport, der enten vil betyde at Neqi vil fortsætte produktionen fra næste år eller give rapporten til ISG, hvor det vil fremgå hvordan en iværksætter kan starte en marmelade produktion op.

neqi-marmelade-03.jpg

KNI A/S • J.M. Jensenip Aqq. 2 • 3911 Sisimiut
T +299 86 24 44 • E info@kni.gl